Problemes Periodontals

Genives sagnants

Una geniva que sagna és símptoma que alguna cosa a la boca no va bé. És més, quan les genives sagnen espontàniament, en general, ho fan com a resposta davant la presència permanent de bacteris, i per tant, són el signe que a la boca s’està desenvolupant una malaltia.

Causes del sagnat de genives:

Quan es produeix una alteració en l’equilibri dels bacteris que habiten a la boca, produïda per l’acumulació de restes de menjar entre les dents, s’origina inflamació i sagnat de les genives; símptoma clar que ens trobem davant d’una malaltia periodontal.

Les malalties periodontals es divideixen en dos estadis:

La gingivitis és la malaltia periodontal on es produeix una inflamació de les genives amb possibilitat de sagnat, i els símptomes responen a l’acumulació de placa bacteriana. Es pot donar en persones de totes les edats, encara que amb major prevalença en adults majors de 35 anys. És més, segons la Societat Espanyola de Periodòncia i Osteointegració (SEPA), es tracta d’una patologia que afecta gairebé al 60% de la població.

La periodontitis, per la seva banda, és l’estadi avançat de la malaltia del periodonci, ia més de la inflamació i el sagnat de genives, l’acumulació de tosca sota la geniva, pot afectar els teixits i ossos que suporten les dents, posant en risc la seva permanència. Es tracta d’una patologia menys comú que la gingivitis -segons la SEPA afecta un 25,4% de persones- però, els seus possibles conseqüències exigeixen una ràpida actuació per combatre-la.

Genives sagnants:

La principal raó per la qual es produeix una acumulació excessiva de placa bacteriana que faci que es desenvolupin malalties com la gingivitis i la periodontitis és una mala higiene dental. Però pot haver altres factors que afavoreixin l’acumulació de tosca i la seva consegüent patologia periodontal:

 • Malposició dentària (apinyament)
 • Pròtesis dentals mal col·locades o restauracions en mal estat
 • Ús d’ortodòncia fixa com brackets

Altres causes del sagnat de genives

Els següents són alguns dels factors que poden afectar el sagnat de genives:

– Raspallat agressiu: Raspallar-se les dents amb força o de forma agressiva

– Canvis hormonals associats a l’embaràs, la pubertat, el cicle menstrual …

– Trastorns hemorràgics que afectin la coagulació normal de la sang

– Malalties com leucèmia, escorbut, diabetis, anèmia, hepatitis, càncer …

– Factors genètics

– Manca de nutrients com la vitamines C i K

– Cardiopaties

– Presa de determinats medicaments

– Estrès

– Bruxisme

Símptomes que acompanyen el sagnat de genives:

Quan hi ha una malaltia de les genives és habitual que a més del sagnat es produeixin altres símptomes que ens ajudin a identificar el problema.

En el cas de la gingivitis es poden observar símptomes com l’enrogiment, una inflamació localitzada amb sensibilitat davant la pressió i el sagnat de les genives, juntament amb el mal alè derivat de la tosca acumulat.

Per la seva banda, en els casos de periodontitis, a més dels símptomes anteriorment descrits, es poden presentar recessions de geniva i pèrdua d’os amb el seu consegüent resultat de mobilitat a les dents.

El raspallat és la millor manera de que els teixits inflamats i les genives sagnants tornin a la normalitat.

Remeis i tractament per al sagnat de genives

Casos lleus

El remei per evitar el sagnat de genives depèn en molts casos de la causa que ha provocat aquesta hemorràgia. En alguns casos, si el sagnat és ocasional i lleu, pot aturar simplement amb l’ús d’un esbandida bucal especial per a les genives. Per a això, seria convenient realitzar rentades d’uns 30 segons després del raspallat.

A més, i tot i que pugui semblar contradictori, el raspallat és la millor manera de que els teixits inflamats i les genives sagnants tornin a la normalitat. Habitualment, quan es produeix sagnat al raspallar-nos les dents, la primera reacció tendeix a ser la d’aturar el raspallat. No obstant això, l’abandonament de la neteja només agreujarà el problema. Un raspallat suau i disciplinat (després de cada àpat), insistint especialment en les zones més afectades, ajudarà a millorar els símptomes.

Casos greus

En aquells casos on hi ha un sagnat abundant, pot ser degut a un problema més greu i, per tant, el tractament passa per acudir a un periodoncista professional. Aquest realitzarà un examen de les genives i mesurarà la profunditat que ha assolit la tosca amb una sonda periodontal. Es revisarà la propensió del sagnat i la inflamació, i si s’ha produït una recessió gingival. Si no s’han produït més complicacions, una neteja professional d’eliminar la placa bacteriana acumulada i millorar el teixit inflamat, així com solucionar el problema de l’sagnat de genives.

Captura de pantalla 2015-09-06 a las 15.22.36

Consells per a la prevenció de les genives sagnants:

Hi ha una sèrie de recomanacions que ajudaran a prevenir la inflamació i sagnat de genives i que, en general, milloraran la teva salut bucodental:

 • Utilitza un raspall de truges suaus a la teva higiene després de cada àpat.
 • Evita un raspallat massa enèrgic que pot produir lesions en el teixit gingival.
 • Usa la seda dental per accedir als espais interdentals als quals no arriba el raspall de dents.
 • Complementa la higiene dental amb complements com irrigadors bucals (també anomenats Waterpik) o raspalls interproximals que ajuden a netejar la boca profundament.
 • No t’oblidis de netejar la teva llengua. Sota ella s’amaguen fins al 70% dels bacteris que resideixen a la nostra boca, de manera que mantenir-la neta evitarà l’aparició d’una malaltia periodontal.
 • Segueix una dieta equilibrada. Redueix el consum de sucre que facilita l’acumulació de tosca i menja més fruita i verdura. Fruites riques en vitamina C com la taronja, la llimona o el pomelo, o les que aporten vitamina K com el kiwi, la pera o les prunes, entre d’altres, ajuden al procés de coagulació de la sang i afavoreixen la salut de les nostres genives en general.

Captura de pantalla 2015-09-06 a las 15.22.09

 • Evita el tabac. Les toxines dels cigars afavoreixen inflamació de les genives; és més, un fumador té un 600% més de probabilitat de desenvolupar una malaltia periodontal.
 • Beu molta aigua. Gràcies a l’aigua que consumim ajudem a eliminar gran part dels bacteris que es produeixen en la nostra boca i per tant, evitem l’acumulació de tosca.
 • Utilitza àloe vera per fer massatges les teves genives i ajudar a baixar la inflamació i reduir el sagnat a la zona gingival.

Sota la llengua s’oculten fins al 70% dels bacteris que resideixen a la nostra boca, de manera que mantenir-la neta evitarà l’aparició d’una malaltia periodontal.

Acudeix a un especialista

És important que, encara que s’aconsegueixi aturar el sagnat de genives, s’identifiqui i elimini la causa que el produeix, ja que, en cas contrari, el dany pot progressar i el problema es pot tornar crònic.

És per això que, és convenient acudir a un especialista en el moment en què es detecten símptomes com el sagnat de genives. Un periodontista diagnosticarà l’origen del problema i aplicar el tractament més adequat per a resoldre la patologia de la forma més efectiva de forma individualitzada.