TRUCS I CONSELLS PER LLEVAR EL XUMET%, %NO MES XUMET%, EDAT DEL XUMET, %LIMIT EDAT DEL XUMET%, TRUCS, CONSELLS PER LLEVAR EL XUMET AL MEU FILL TRUCS I CONSELLS PER LLEVAR EL XUMET AL TEU FILL – ClÍnica Dental Riera

TRUCS I CONSELLS PER LLEVAR EL XUMET AL TEU FILL

 

TRUCS I CONSELLS PER LLEVAR EL XUMET AL TEU FILL

El xumet és una eina molt útil durant els primers mesos de vida del nadó, ja que ens permet calmar amb més facilitat en múltiples situacions. Es comença a utilitzar passat el primer mes de vida, quan la lactància funciona amb total normalitat, i no és aconsellable perllongar el seu ús més enllà dels tres anys. Així, depenent de l’infant i la seva situació, l’edat ideal per retirar-lo oscil·la entre els 12 i els 24 mesos. I és que més enllà dels dos anys, els experts consideren que el xumet pot comportar problemes en la formació del paladar i les dents, i, per tant, en la parla.

Com saber quan ha arribat el moment en el cas del nostre fill? A partir de l’any, o fins i tot abans, podem provar a retirar el xumet al petit. Si la seva reacció no és desmesurada, podem començar amb el procés de transició. Llavors convé anar preparant el nen psicològicament per al canvi, per exemple, recordant el «gran» que és i explicant-li que ja no ho necessita. A partir de llavors, és convenient que segueixis una sèrie de pautes:

Tingues en compte sempre que el procés ha de ser gradual i portarà com a conseqüència més d’una rebequeria davant la qual els pares han de mantenir ferms.
Reforça positivament els avenços del nen amb el xumet, perquè l’aprenentatge sigui sempre positiu i no causi traumes.
Busca el moment idoni per deixar-ho: tingues en compte que en aquest tràmit el nen necessitarà l’atenció i paciència dels seus pares més que mai. Les vacances en èpoques estable són un bon moment per fer-ho. Retarda el procés si el nen viurà una mudança, el naixement d’un nou membre a casa o una separació, per exemple.
L’habitual és que, a mesura que la necessitat de succió per part del nen disminueixi, el primer pas sigui abandonar l’hàbit de dia i mantenir-lo a l’hora de dormir o quan el nen està malalt, com a excepció. Planteja-com a primer objectiu, abans d’eliminar-lo del tot.
Amaga o retira els xumets: tot i que el petit segueixi usant el xumet per dormir, intenta que durant el dia no trobi a faltar la seva presència. Així, a poc a poc anirà acostumant-se a no requerir-ho.
No t’enfadis, no li cridis, no li humiliïs. Abans de res el nen ha de veure-ho com un canvi natural de la seva edat, no imposat, perquè el procés no es converteixi en traumàtic.
Quan arribi el moment, estigues ferm a les nits, quan més trobarà a faltar el seu xumet. Intenta substituir-lo per una cosa que li consoli, com un peluix, un conte o un joc per anar-se’n a dormir.
Trucs perquè s’oblidi del xumet

A l’hora de fer desaparèixer el xumet de la vida dels nostres fills hem de ser creatius per elaborar una història que convenci al petit. Altrament, no aconseguirem que deixi de preguntar per el xumet i patirà de forma innecessària. Alguns dels arguments als quals podem recórrer són:

Se l’ha endut el Ratoncito Pérez: ja que es tracta del personatge que gestiona el relacionat amb les dents, podem avisar al nostre fill que recull els xumets dels nens que ja no els necessiten.
Els Reis Mags o el Pare Noel: són personatges amb la suficient autoritat i importància perquè el nen acati les seves decisions. A més, poden recompensar el pas que dóna el nen amb regals.
El hereta un altre nadó més petit: la idea de regalar el xumet a un germà, un cosí o un membre més petit de la família sol satisfer alguns nens. Així mateix, reforçarà la seva sensació de responsabilitat i li farà entendre que ha finalitzat una etapa.
S’ha perdut: alguns pares recorren a aquest argument per intentar que el seu fill assumeixi el canvi sense donar-li moltes voltes. Però depenent del inquiet que sigui el nadó, pot conformar o no, i fins i tot demanar un de nou al veure-ho a les botigues.
Fer malbé el xumet: alguns especialistes recomanen raspar la tetina del xumet o fer un forat perquè entri aire, de manera que desagradi al nen.